Nastavni plan za zanimanje tehničar nutricionist

Osnovni cilj obrazovanja Tehničara nutricionista je educiranje o načelima prehrane kao nauke, pružanje saznanja što razni prehrambeni proizvodi sadrže i kako utječu na ljudsko zdravlje. Osim toga, učenici, u okviru ovog nastavnog programa, obrazuju se za rad na problemima vezanim za prehranu svih populacijskih kategorija, proizvodnje i pripreme različitih vrsta polupripremljene i pripremljene hrane, dijetalnih proizvoda, niskoenergetskih proizvoda i proizvoda veće biološke vrijednosti.

Koliko i kako jesti da biste bili idealne tjelesne težine i u dobroj formi?! Da li jesti meso, ribu, piti svježe mlijeko, vodu ili što su probiotici, funkcionalna hrana?!

Odgovore na ta pitanja naći ćete u četverogodišnjem obrazovnom programu Tehničar nutricionist. Nakon završenog obrazovanja učenici mogu nastaviti školovanje na Prehrambeno - biotehnološkom, Farmaceutsko - biokemijskom, Medicinskom i srodnim fakultetima. Također mogu tražiti zaposlenje u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.


U slijedećim tablicama sadržan je nastavni plan za zanimanje prehrambenog tehničara nutricionista:

I. OPĆI OBRAZOVNI DIO
Nastavni predmeti Tjedni broj sati
1.r. 2.r. 3.r. 4.r.
1. Hrvatski jezik 3 3 3 3
2. Strani jezik 2 2 2 2
3. Povijest 2 2 - -
4. Zemljopis 2 1 - -
5. Tjelesna i zdravstvena kultura 2 2 2 2
6. Matematika 2 2 2 2
7. Fizika 2 - - -
8. Biologija 2 2 - -
9. Politika i gospodarstvo - - - 1
10. Računalstvo 2 2 - -
11. Etika/Vjeronauk 1 1 1 1
UKUPNO OPĆI DIO 20 17 10 11

II. POSEBNI STRUČNI DIO
Nastavni predmet Tjedni broj sati
1.r. 2.r. 3.r. 4.r.
12. OPća kemija I 2+3 - - -
13. Opća kemija II - 3+3 - -
14. Organska kemija - 2+2 - -
15. Organska kemija - - 2+0 -
16. Biokemija - - - 2
17. Mikrobiologija - - 2+2 -
18. Osnove znanosti o prehrani I i II 2+0 2+0 - -
19. Ekologija - - 2+0 -
20. Osnove tehnologije namirnica - - 2+0 2+0
21. Procesi pripreme hrane - - 2+0 -
22. Humana fiziologija - - 2+0 -
23. Zaštita na radu, higijena i sanitacija 2+0 - - -
24. Mikrobiologija namirnica - - - 2+2
25. Pravilna prehrana - - - 2+0
26. Kontrola kakvoće namirnica - - - 1+5
27. Praktična nastava - 0+3 0+4 0+4
UKUPNO STRUČNI DIO 9 15 18 18
SVEUKUPNO 29 32 28 29